4 profiler tycker till

Om vikten av ett bra träningsläger

Mikael-Lustig-Sportsinternational

Mikael Lustig

Född: 13 december 1986. Position: Högerback Klubbar: Sandåkern, Umeå FC, GIF Sundsvall, Rosenborg och Celtic FC (från 1 januari 2012) Meriter: Delat brons U-21 EM som vice-kapten (2009), norsk mästare med Rosenborg. Spelade alla EMkvalmatcher för Sverige. Närmare 30 A-landskamper.

Celtics och svenska landslagets högerback Mikael Lustig har varit på åtskilliga träningsläger genom åren och han tvekar inte att betona dess betydelse:

– Det är ett bra avstamp inför den nya säsongen. Ofta finns det en del nya ansikten och träningslägret blir ett perfekt sätt att lära känna varandra inför seriestarten, säger Mikael och fortsätter:

– Sammanhållningen är alltid viktig i ett lag för att lyckas och träningslägret ger just möjligheten att vara tillsammans även på sidan av träningen, oavsett vilken nivå man spelar.

Med Mikael Lustigs två första klubbar, Sandåkern och Umeå handlade det om kortare läger. Första lägret utomlands gjorde han med Sundsvall.

– Vi åkte till Ungern, minns Mikael. Det kändes verkligen skönt att få komma bort lite grand och byta inomhushall mot träning på gräs. Och lite ombyte är aldrig fel.

Bästa lägret så här långt?

– Det var nog till Spanien med Rosenborg. Vi hade bra hotell, mat och fina planer. Och dessutom fick familjerna följa med. Ett verkligt toppenläger!

Under hösten är det många ungdomar som drömmer om att få komma iväg på ett läger. Man sparar pengar, jobbar extra, säljer lotter, allt för att få chansen till att åka på en resa med laget.

– En av sakerna jag tyckte om med träningsläger som ung var att man kunde tänka på fotboll 24/7. Hemma har man så mycket annat, skola, läxor och kompisar. På träningslägret kretsar nästan allting runt fotbollen, det var det enda man hade i huvudet, skrattar Mikael. Och samtidigt så ger det ju faktiskt en liten inblick hur det kan vara att vara proffs.

Ditt bästa tips till ungdomar som drömmer om en framtid som fotbollsproffs? Mikael blir tyst några sekunder sedan säger han: 

– Att alltid tro på sig själv. Som ung växer man och utvecklas i olika takt. För vissa kan det ta längre tid att utvecklas och då gäller det att hänga i, inte ge upp utan att fortsätta att ha kul och tänka positivt. Gör man det då finns det chans att det går vägen.

Danmark som träningslägeralternativ har alltid varit en favorit hos den svenske topptränaren.

– Framförallt är det nivån och kvalitéten på planerna jag tänker på, analyserar Hasse Backe. Planerna är A och O på ett läger och där tycker jag Danmark kan erbjuda bra faciliteter i stort sett hela Danmark där man jobbar med träningsläger. Jag tror aldrig jag varit besviken på ett läger i Danmark!

221.400 personer har åkt med Sports international på träningsläger!

Mer info

Marcus-Allback-Sportsinternational

Marcus Allbäck

Född: 5 juli 1973. Klubbar: Nordsten, Örgryte, Lyngby, Bari, Heerenveen, Aston Villa, FC Köpenhamn. Meriter: 74 A-landskamper (30) mål. Skyttekung allsvenskan 1999 (15 mål) Åttondelsfinal VM 2002, 2006, kvartsfinal EM 2004.

”Holländarna vet hur man tar hand om fotbollslag”

Om någon borde ha koll på Holland så är det Marcus Allbäck, tidigare firad forward i holländska SC Heerenveen under två framgångsrika säsonger.

-Vi trivdes mycket bra i Holland, konstaterar Marcus Allbäck. Det är egentligen väldigt likt Sverige i mentalitet och även när det gäller klimatet är steget inte så långt.

När frågan om träningsläger kommer lyser han upp:

-För det första är det inte en sån gigantiskt lång resa, för det andra vet holländarna hur man ska ta hand om fotbollslag. De har stor vana av sånt. Planerna är oftast bra – som alternativ till träningsläger tycker jag Holland är bra, betygsätter Marcus. Dessutom är maten ganska lika den vi äter hemma.

Favoriter?

-Jag fick lära mig att äta något som heter hagelslag, tuttifrutti strössel som serveras med smör på toast – en delikatess enligt holländarna, skrattar Marcus.

Bästa minne från tiden i Holland?

– Det var givetvis att lilla Heerenven kunde vara med och slåss i toppen med de tre stora på den tiden, PSV, Feyenoord och Ajax. Vi kom också fyra efter dessa tre storlag och gjorde många fina matcher på hemmaplan där vi slog toppkonkurrenterna.

 

Det är starka minnen. Också att Heerenveen som är en liten stad på 25 000 invånare på den tiden hade utsålt med 20 000 personer på alla matcher och tusentals stod i kö för att få köpa årskort – det kändes stort, minns Marcus.

Tips till unga som drömmer om en framtid som proffs?

– Jag säger samma sak till min åttaårige son som till landslagsspelare, berättar Marcus Allbäck. Man måste känna glädje när man spelar fotboll. Fråga Mellberg eller Zlatan vad dom tycker om att spela fotboll. Känna glädje med fotbollen, det är det viktigaste enligt min åsikt om man ska kunna lyckas.

Är du intresserad av att lägga ert nästa fotbollsläger i Holland?

Mer info

Hans-backe-sportsinternational

Hasse backe

Född: 14 februari 1952. Bland meriterna som tränare: Seriesegrar med Djurgården och Öster (division 1), Dansk mästare med Ålborg och FCK (tre gånger), Dansk cupvinnare med FCK, Royal League. Vinnare med FCK, 9 cupfinaler med olika lag och tre danska supercupsegrar (Ålborg, FCK, två gånger).

Tränaruppdrag: Förutom nordiska klubbar, Austria Salzburg, Panathinaikos, Manchester City, Mexikos landslag, Notts Co och New York Red Bulls.

Hasse Backe är en av Sveriges mest framgångsrika och meriterande tränarna genom tiderna. Förutom att han tränat svenska lag som Öster, Hammarby och AIK är han en av ett fåtal med meriter utanför Norden med tränaruppdrag i bl. a Grekland (Panathinaikos), Österrike (Salzburg), England (Manchester City) och Mexico (landslaget). Just nu tränar han det amerikanska ligalaget New York Red Bulls och trivs jättebra i New York.

– En fantastisk stad på många sätt, säger Hasse som också gärna plussar för sin tid i Danmark.

– Danskarna har en lättsammare hållning och tar inte allt lika allvarligt som vi svenskar gör. Dom har en behaglig, lugn och sansad hållning till det mesta. Och har du tur kan du till och med bli bjuden på en gammeldansk! Jag minns morgonen innan min första träning med Ålborg. Klockan var knappt kvart i åtta på morgonen när klubbdirektören Lynge Jakobsen kom in på mitt kontor och bjöd på en gammeldansk – innan träningen, skrattar Hasse Backe.

Efter nästan åtta år som tränare i Danmark är det få svenskar som känner Danmark så väl som Hasse Backe – åtminstone från ett fotbollsperspektiv.

– Jag stortrivdes i Danmark, kommenterar Hasse Backe.

Självklart hade säkert Hasses fantastiska framgångar också del i detta. Det blev ett mästerskaps guld med Ålborg o ch tre med FC Köpenhamn.

– Första guldet med Ålborg blev en makalös tillställning där vi lyckades sätta både Bröndby och FCK på plats, minns Hasse. Annars tror jag det roligaste var när vi vann både cupen och ligan med FCK.

Vi erbjuder fler än 20 alternativ på bra träningsläger i Danmark!

Mer info

Josep-Clotet-Sportsinternational

Josep ”Pep” Clotet

 Född: 28 april 1977. Meriter som tränare: SM-guld med Malmö FF 2010 (som assisterande), Seriesegrare division 3 Spanien med Espanyol B, spanska mästare med Espanyol U19 och U 17. Direktör för katalanska fotbollsförbundets tränarutbildning.

– Katalonien är perfekt för träningsläger, det säger jag inte bara för att jag är katalan, skrattar Josep Clotet Ruiz, mer känd i Sverige som ”Pep” där han tränat Halmstads BK och hjälpte Malmö FF till guld 2010 som assisterande tränare till Roland Nilsson. Det finns många fina ställen att åka till på träningsläger, men får jag välja själv så blir det Katalonien, där finns precis allt man kan önska sig av ett toppläger, fortsätter ”Pep”.

När den katalanske mästartränaren tog Halmstads BK på läger våren 2011 var valet därför inte svårt: en vecka på en fin anläggning ca 12 mil från Barcelona. ”Den bästa gräsplanen jag någonsin spelat på” var ett av omdömena från spelarna i Halmstad.

– Katalonien är en underbar plats att jobba med fotboll, fortsätter ”Pep”. Vi har kanske världens bästa lag i FC Barcelona och ytterligare ett högklassigt lag i RCD Espanyol. Atmosfären är fantastisk, var du än är, vart du än går pratas det fotboll. Intresset är enormt och en viktig del av vår kultur. En av anledningarna till att fotbollen också kunnat utvecklas så fint i vårt område tror jag faktiskt är klimatet, vi har bra förutsättningar på fina anläggningar året om.

Och Katalanerna är bra på turism. Barcelona är numera en av svenskarnas mest populära r esemål i världen.

– Barcelona är en underbar stad och det vet många nordbor som varit där. Jag har hört mycket gott från många jag träffat här i Sverige och Norge. Och jag är inte förvånad. För vi är öppna för nya saker, vi är artiga och välkomnar gärna människor från andra platser.

”Pep” tycker absolut att man ska förlägga åtminstone en dag i Barcelona under ett träningsläger i Katalonien.

– Absolut. Missa inte att besöka FC Barcelonas egen stadio Camp Nou och dess fantastiska museum. Barcelona har många speciella stadsdelar. Själv tar jag gärna några tapas i stadsdelen Born, en kaffe eller en drink i stadsdelen Gracia och Barceloneta har fantastiska ställen om du vill testa en paella. För lag som har möjlighet rekommenderar jag gärna Portaventura för en kul dag i Spaniens största nöjespark.

Innan han lämnade Spanien och Katalonien för att pröva tränarlyckan i Norden skördade Josep Clotet Ruiz fina framgångar, bl. a som ansvarig för den katalanska tränarutbildningen och som ansvarig tränare för flera av Espanyols ungdomslag som vann spanska mästerskap. Ditt bästa råd till de ungdomar som vill lyckas inom fotbollen?

– Det finns en hel del att tänka på, ler ”Pep”, men skulle jag välja ett råd så får det bli detta: Älska din boll! Gå till skolan med den. Spela med den så fort du får en chans. Morgon, middag och kväll. Gå tillbaka och börja spela fotboll på gatan igen, med kompisar, med grannar, tjejer och killar i olika åldrar. Gör upp små lag och spela och spela. Med den kärleken till fotbollen skapar du förutsättningar att komma långt, avslutar ”Pep” innan han tar på sig träningsjackan. Ett nytt träningspass väntar.

Bryne FK: ”Vilken drömresa vi fick!”

Bryne FK pojkar födda 1997 från det lilla samhället Bryne på Norges västkust hade under många år pratat om att det året de fyllde 15 år så skulle de åka på träningsläger till ett varmt land. Trots att laget är från ett litet samhälle som endast har ca 10 000 invånare så är man Norges bästa lag i sin åldersklass vilket är otroligt imponerande.

Tillsammans med Sports International började lagets mycket engagerade tränare Stig Norheim planera träningslägret tidigt på hösten, laget hade flera önskemål som var viktiga att tänka på. Viktigast av allt var det fotbollsmässiga , man önskade fem träningspass och två riktigt bra matcher under sitt 7 dagar långa läger. En heldag i Barcelona samt ett besök på Camp Nou var självklart ett måste. Tillslut föll valet på den fantastiska anläggningen EL Montanya Spa & Resort som ligger lugnt belägen uppe i bergen. Här hade tidigare IFK Göteborg och Rosenborg förlagt sina träningsläger vilket var en extra trygghet för Stig och laget.

– Det kändes skönt att veta att lag som IFK Göteborg och Rosenborgs BK tidigare hade varit här, när killarna i laget fick höra detta så var valet enkelt. Vi bestämde oss snabbt att det var hit vi ville åka säger Stig Norheim.

Några veckor innan avresan som var förlagd till den 18 februari så var det inte klart med träningsmatcherna. Stig berättar:

–Jag hade en fin dialog med Sports International hela vägen så jag var aldrig riktigt orolig. Sports International förklarade tidigt att de spanska lagen sällan lämnar besked om de kan/vill spela matcher tidigare än någon vecka innan.

Vi hade halvt på skämt och halvt på allvar sagt at  vi ville möta FC Barcelona och Espanyol men vi trodde väl inte riktigt att det skulle gå.

Men så en dag fick jag ett samtal av Johan på Sports International som förklarade att både FC Barcelona och Espanyol ville möta oss. Det var knappt så man trodde att det var sant, vi från lilla Bryne skulle få spela mot Spaniens två bästa lag!

Inför avresan så var det spända killar och ledare som satte sig i bilarna på väg till flygplatsen. Flygresan gick bra och när man landade kl 22.50 stod bussen och väntade precis utanför terminalen. På morgonen därpå var det dags för första träningen och spelarna var som kalvar på grönbete. Efter en härlig lunch så var det dags för avresa till en av de absoluta höjdpunkterna på lägret ligamatchen FC Barcelona – Valencia.

– FC Barcelona – Valencia på ett fullsatt Camp Nou, det blir inte bättre! Vi var vid arenan i god tid innan matchen och både spelare och ledare var otroligt laddade och det var en otroligt häftig känsla när vi satte oss på våra platser på långsidans övre del. Att FC Barcelona spelade fantastisk fotboll och att Messi gjorde 4 mål var nästan för bra för att vara sant säger Stig.

I bussen på vägen hem från Camp Nou började det redan laddas för matchen då man skulle få möta de kommande stjärnorna i FC Barcelonas pojkar 1997. På morgonen dagen efter så hade man bestämt att killarna skulle få lite extra sovmorgon innan matchen senare på kvällen. Bussen till Ciutat Esportiva Joan Gamper där numera alla ungdomslag men även A-laget tränar gick klockan 16.00 och matchen mot FC Barcelona skulle börja 19.00.

Bussen rullade in 18.00 och på plats möttes man upp av personal från Sports Internationals kontor i Barcelona.

– Matchen slutade med en förkrossande seger för FC Barcelona, men det är å andra sidan ett (om inte det bästa) laget i världen. Vi blev totalt utspelade men det var helt otroligt att se hur spelskickliga spelarna FC Barcelona var.

De hade spelare från hela världen i detta laget och jag skulle bli mycket förvånad om vi inte får se flera av dessa spelare i Europas toppklubbar om några år. Hade vi varit mitt i säsongen som de var så hade vi säkert halverat förlust siffrorna säger Stig med ett leende.

Efter en vilodag med en lättare träning och samkväm var det åter dags för match, denna gång mot RCD Espanyol, regerande spanska mästare och kända för att ha en av Spaniens bästa ungdomsakademier.

– Till matchen mot Espanyol så var vi bättre förberedda, vi visste vad som väntade oss och vi hade lärt oss av misstagen mot FC Barcelona. Vi gör en riktigt bra match förutom 7 minuter i andra halvlek då vi släpper in otroliga 5 mål, det var en stor besvikelse. Men trots 2 förluster så har vi lärt oss otroligt mycket av dessa matcher och vi kommer att komma väl förberedda inför vårt egna seriespel.

Vi har haft ett otroligt fint träningsläger och vi kan rekommendera Sports International till alla lag som ska åka på träningsläger, bättre stöd och service går inte att få, avslutar Stig Norheim.

Boka er nästa drömresa till Spanien redan idag!

Klicka här!

 

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Enklaste vägen till kontakt.

Vill du prata med någon av oss på kontoret? Ring oss direkt eller fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret till vänster så ringer vi upp så snart vi kan.

0300-720 95

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår hemsida. Läs mer om cookies

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng